Alles over de beste voeding van je kitten: nat of droogvoer, met of zonder graan en de beste merken voor kittens

voeding kitten

Ben je net de trotse eigenaar geworden van een pluizig klein katje? Of misschien verwacht je binnenkort een nestje kittens? Dan zit je waarschijnlijk vol met vragen over hoe je deze kleine wezentjes het beste kunt voeden. Want wat geef je zo’n klein katje te eten en hoeveel hebben ze nodig?

In dit artikel over de voeding van je kitten, gaan we het hebben over alles wat je moet weten. Van de eerste hapjes van je kitten van 3 weken oud, tot de overgang naar volwassen kattenvoer. We bespreken ook de voor- en nadelen van zowel kitten natvoer als kitten droogvoer.

Het voeden van een kitten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en een beetje geduld, zal je kitten snel groeien en gezond blijven. Dus lees snel verder en ontdek alles over de voeding voor kittens!

Het belang van goede voeding voor kittens

Goede voeding is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je kitten. Ze hebben een specifieke mix van voedingsstoffen nodig die hun lichaam helpt om goed te groeien. Dit betekent dat het voer dat je kiest voor je kitten specifiek moet zijn ontworpen voor kittens, en niet voor volwassen katten.

Kittens hebben een hogere energiebehoefte dan volwassen katten. Ze zijn immers volop in de groei en ontwikkeling. Daarom hebben ze voer nodig dat rijk is aan eiwitten en vetten. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling van spieren, de groei van botten en de algehele gezondheid van je kitten.

Bovendien zijn kittens nog niet in staat om alle voedingsstoffen die ze nodig hebben zelf te produceren. Daarom is het belangrijk dat ze deze via hun voeding binnenkrijgen. Vooral taurine, een essentieel aminozuur, is een belangrijke voedingsstof die kittens nodig hebben voor een gezonde hartfunctie en zicht.

Zonder de juiste voeding kunnen kittens gezondheidsproblemen krijgen zoals een zwak immuunsysteem, slechte botontwikkeling en groeiproblemen. Het is dus essentieel om je kitten de juiste voeding te geven om deze problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je kitten opgroeit tot een gezonde volwassen kat.

Wat kittens nodig hebben in hun voeding

beste voeding kitten Dus, wat heeft een kitten precies nodig in zijn voeding? Allereerst hebben kittens, net als volwassen katten, een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en helpen bij de groei en ontwikkeling van spieren, organen en het immuunsysteem. Kies dus voor voeding die een hoog percentage aan dierlijke eiwitten bevat.

Naast eiwitten hebben kittens ook vetten nodig. Vetten leveren energie en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Daarnaast helpen ze bij de opname van bepaalde vitamines. Het is belangrijk om te kiezen voor voeding met een goed evenwicht tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.

Koolhydraten zijn een andere belangrijke voedingsstof voor kittens. Hoewel katten geen grote hoeveelheden koolhydraten nodig hebben, kunnen ze helpen om energie te leveren en de groei te ondersteunen. Kies bij voorkeur voor voeding met complexe koolhydraten, zoals bruine rijst of zoete aardappel.

Vitaminen en mineralen mogen ook niet ontbreken in de voeding van je kitten. Deze zijn essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling. Calcium en fosfor zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. En vitamine A is essentieel voor een goede visie en huidgezondheid.

Tot slot is vocht een vaak over het hoofd gezien, maar essentieel onderdeel van de voeding van een kitten. Kittens kunnen snel uitdrogen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Dit kan door middel van natvoer, of door vers water altijd beschikbaar te hebben.

In het kort, een goede voeding voor kittens moet rijk zijn aan eiwitten, vetten, een beetje koolhydraten, vitaminen, mineralen en voldoende vocht bevatten. Door te kiezen voor een voeding die speciaal is ontworpen voor kittens, kun je er zeker van zijn dat je kitten alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond en sterk op te groeien.

Granen in kattenvoer wel of niet?

Sommige kattenbezitters en dierenartsen zijn van mening dat granen in kattenvoer kunnen bijdragen aan spijsverteringsproblemen, allergieën en overgewicht bij katten. Te veel granen in het dieet van een kat kunnen leiden tot een onevenwichtige voeding, omdat granen vaak minder van de voedingsstoffen bevatten die katten nodig hebben, zoals hoogwaardige eiwitten en taurine.

Aan de andere kant bevatten sommige kattenvoeding met granen wel alle noodzakelijke voedingsstoffen en kunnen ze geschikt zijn voor katten, vooral als ze goed worden verdragen en de kat er geen negatieve reacties op vertoont. Granen kunnen ook worden gebruikt als een bron van vezels in kattenvoer, wat kan helpen bij de spijsvertering.

Voeding kittens 3 weken: de overgang van moedermelk naar vast voedsel

Rond de leeftijd van drie weken beginnen kittens over te stappen van moedermelk naar vast voedsel. Dit is een belangrijke fase in hun leven, en het is cruciaal dat deze overgang soepel verloopt. Het is niet ongebruikelijk dat kittens in het begin wat terughoudend zijn om vast voedsel te proberen.

Dit komt omdat ze gewend zijn aan de smaak en textuur van moedermelk. Het is daarom belangrijk om het vast voedsel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een speciaal kitten natvoer dat zacht en makkelijk te eten is.

Mix in eerste instantie wat van dit natvoer met kittenmelk (niet te verwarren met gewone koemelk, die is niet goed voor kittens!). Dit maakt de overgang van vloeibaar naar vast voedsel makkelijker. Daarnaast zorgt de bekende smaak van de melk ervoor dat het kitten eerder geneigd is het nieuwe voedsel te proberen.

Het is belangrijk om de overgang naar vast voedsel geleidelijk te laten verlopen. Begin met een paar kleine maaltijden per dag, naast de moedermelk of kittenmelk die ze nog krijgen. Geleidelijk aan kun je de hoeveelheid vast voedsel verhogen en de hoeveelheid melk verminderen.

Het kan even duren voordat je kitten volledig is overgeschakeld op vast voedsel, dus heb geduld. Het is een grote verandering voor je kleine vriend, maar met de juiste aanpak zal hij snel genieten van zijn nieuwe dieet.

Hoeveelheid voeding voor kittens

Het bepalen van de juiste hoeveelheid voeding voor je kitten kan lastig zijn. Het hangt namelijk af van verschillende factoren zoals het gewicht, de leeftijd en het activiteitsniveau van je kitten. Maar geen zorgen, we hebben een paar algemene richtlijnen die je kunnen helpen.

3 weken oud: Als algemene regel kun je stellen dat een kitten van ongeveer 3 weken oud, die net begint met het eten van vast voedsel, ongeveer 1 eetlepel natvoer per maaltijd nodig heeft. Dit kan 3 tot 4 keer per dag worden gegeven. Als het kitten groter wordt, neemt ook de hoeveelheid voeding toe.

4 weken oud: Rond de leeftijd van 4 weken zal de eetlust van je kitten waarschijnlijk toenemen. Het is dan ook tijd om de hoeveelheid voeding te verhogen. Je kunt nu ongeveer 2 eetlepels natvoer per maaltijd geven, opnieuw 3 tot 4 keer per dag.

Vanaf 5 weken kun je het voer geleidelijk gaan opbouwen tot de aanbevolen hoeveelheid van het merk voer dat je geeft. Vanaf 8 weken kun je ook droogvoer introduceren. Droogvoer kun je eventueel al eerder introduceren, maar zorg dan voor goed verteerbare en makkelijk te kauwen brokjes. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen slechts een startpunt zijn. Elk kitten is uniek en heeft mogelijk meer of minder voeding nodig. Het is dus belangrijk om de groei en het gewicht van je kitten in de gaten te houden en de hoeveelheid voeding indien nodig aan te passen.

En vergeet niet: overvoeding kan leiden tot obesitas, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dus hoewel het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je kitten genoeg eet om te groeien, is het ook belangrijk om overvoeding te voorkomen.

TIP: Royal Canin heeft speciaal kattenvoer ontworpen voor de eerste weken voor zowel moeder als kitten: 

Beste kitten voeding op een rij:

Zodra jullie kitten vaste voeding goed kan verteren dan kun je overstappen op wat vastere kittenvoeding. Wat de beste kattenvoer is voor jouw kitten is vooral erg afhankelijk van de smaak van jullie eigenwijze huisgenoot. Wij hebben een selectie gemaakt van kittenvoer van hoogwaardige kwaliteit. Bijna allemaal graanvrij en sommige met vrije uitloop dieren. Combineer natvoer met droogvoer zodat je kitten alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. 

Lily’s Kitchen Paté voor Kittens (v.a. 2 mnd graanvrij)

Door de zachte, malse structuur is dit graanvrije recept natvoer extra goed oplikbaar. Het zit vol echt vlees en echte vis en er zijn geen suikers en granen aan toegevoegd. Het is een volledig kattenvoer en bevat alles wat jouw kitten nodig heeft om tot een gezonde, blije kat uit te groeien.

Combineer deze natvoeding met het droogvoer van Lily’s Kitchen Kitten Recipe.  

Royal Canin Kitten In Jelly (v.a. 4 mnd)

Royal Canin Kitten natvoer ondersteunt de natuurlijke weerstand van de kitten dankzij een complex van antioxidanten zoals vitamine E, vitamine C, taurine en luteïne. Kitten Instinctive in Jelly is makkelijk te kauwen en ook geschikt voor moederpoezen. Als je kitten Royal Canin Kitten Instinctive in Jelly eet, krijgt je pluizenbol een complete en uitgebalanceerde voeding voorgeschoteld.

Deze natvoeding kan goed gecombineerd worden met droogvoeding van Royal Canin Kitten of de Royal Canin Kitten in Gravy.

Applaws Kitten v.a. 2 mnd (vrije uitloop)

Applaws Kitten is complete kittenvoeding met tenminste 80% vlees van vrije uitloopkippen. Het voer bevat alle voedingsstoffen die een opgroeiende kat nodig heeft. Tevens is Applaws Kitten vrij van granen. Dit ondersteunt een gezonde spijsvertering van kittens. 

Dit droogvoer kan goed gecombineerd worden met natvoeding van Applaws Kitten. 

Edgard en Cooper kattenvoer v.a. 2 mnd (vrije uitloop) 

Kitten van Edgard & Cooper bevat enkel vers vlees van vrije uitloop eenden en kippen. Hiernaast is de voeding bereid met alleen natuurlijke ingrediënten, dus er zijn geen kunstmatige stoffen toegevoegd aan de voeding. Ook zijn er geen suikers toegevoegd. Dit maakt het een heerlijk recept waar jouw kitten zijn pootjes bij aflikt. De brok is graanvrij en licht verteerbaar.

Kitten natvoer versus kitten droogvoer: wat is het beste?

Een veelgestelde vraag is: moet ik mijn kitten natvoer of droogvoer geven? Het antwoord is niet zo eenvoudig, omdat beide opties hun eigen voordelen en nadelen hebben.

Het belangrijkste is dat je kitten een uitgebalanceerd dieet krijgt dat aan al zijn voedingsbehoeften voldoet. Daarom kan het een goed idee zijn om een combinatie van nat- en droogvoer te geven.

Natvoer kan bijvoorbeeld helpen om je kitten gehydrateerd te houden en is vaak makkelijker te eten voor jonge kittens. Aan de andere kant, droogvoer is handiger om te bewaren en kan helpen om de tanden van je kitten gezond te houden.

Maar het hangt ook af van de voorkeur van je kitten. Sommige kittens geven de voorkeur aan natvoer, terwijl anderen liever droogvoer eten. Het kan dus een kwestie van uitproberen zijn om te zien wat je kitten het lekkerst vindt.

In de volgende secties zullen we de voor- en nadelen van zowel natvoer als droogvoer voor kittens in meer detail bespreken.

Voordelen en nadelen van natvoer voor kittens

Laten we beginnen met de voordelen van natvoer voor kittens.

 1. Hoge vochtigheidsgraad
  Een van de grootste voordelen van natvoer is dat het een hoge vochtigheidsgraad heeft. Dit kan helpen om je kitten gehydrateerd te houden, wat vooral belangrijk is voor kittens die niet veel drinken.
 2. Kittens accepteren natvoer sneller
  Een ander voordeel van natvoer is dat het vaak beter wordt geaccepteerd door kittens. De textuur en geur van natvoer zijn vaak aantrekkelijker voor kittens, wat kan helpen bij de overgang van moedermelk naar vast voedsel. Bovendien is natvoer makkelijker te eten voor kittens, vooral als ze nog kleine tandjes hebben.
 3. Natuurlijk dieet
  Natvoer bevat ook vaak meer vlees en minder koolhydraten dan droogvoer, wat beter past bij het natuurlijke dieet van een kat. Het is belangrijk om te weten dat katten van nature vleeseters zijn en dus een dieet nodig hebben dat rijk is aan dierlijke eiwitten.

Maar er zijn ook een paar nadelen aan natvoer voor kittens.

 1. Bederving
  Ten eerste kan natvoer sneller bederven dan droogvoer. Eenmaal geopend, moet natvoer in de koelkast worden bewaard en binnen een paar dagen worden geconsumeerd. Dit kan minder handig zijn als je niet thuis bent om je kitten meerdere keren per dag te voeden.
 2. Duurder
  Daarnaast is natvoer vaak duurder dan droogvoer. Dit kan een overweging zijn als je een beperkt budget hebt. Echter, de hogere prijs kan de moeite waard zijn als je kitten het voer lekker vindt en er goed op groeit.
 3. Tandproblemen
  Tot slot kan het geven van alleen natvoer leiden tot tandproblemen bij je kitten. Dit komt omdat natvoer niet de tandreinigende eigenschappen heeft die droogvoer wel heeft. Als je besluit om je kitten voornamelijk natvoer te geven, is het een goed idee om ook te investeren in tandverzorgingsproducten voor katten.

Voordelen en nadelen van droogvoer voor kittens

Aan de andere kant van de medaille hebben we droogvoer voor kittens. 

Voordelen droogvoer kitten:

 1. Handig
  Een van de grootste voordelen van droogvoer is dat het handig is. Het kan in grotere hoeveelheden worden gekocht en bewaard, wat betekent dat je niet elke dag naar de winkel hoeft te rennen. Bovendien, omdat het niet bederft zodra het is geopend, kun je het de hele dag laten staan zodat je kitten kan eten wanneer hij honger heeft.
 2. Goed voor het gebit
  Een ander voordeel van droogvoer is dat het kan helpen bij de tandgezondheid van je kitten. Het kauwen op de harde brokjes kan helpen om tandplak te verminderen en het gebit van je kitten gezond te houden. Dit is vooral belangrijk voor kittens, omdat ze vatbaar zijn voor tandproblemen.
 3. Goedkoper
  Droogvoer is ook vaak goedkoper dan natvoer. Dit kan een belangrijke overweging zijn als je op een budget zit. Hoewel het belangrijk is om niet te bezuinigen op de voeding van je kitten, kan droogvoer een meer betaalbare optie zijn die nog steeds alle noodzakelijke voedingsstoffen levert.

Er zijn echter ook een paar nadelen aan droogvoer:

 1. Meer koolhydraten
  Ten eerste bevat het vaak minder vlees en meer koolhydraten dan natvoer. Dit komt omdat granen en andere koolhydraten vaak worden gebruikt als vulstoffen in droogvoer. Hoewel sommige koolhydraten nodig zijn in het dieet van je kitten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voer nog steeds een hoog percentage aan dierlijke eiwitten bevat.
 2. Minder hydraterend 
  Ten tweede kan droogvoer minder hydraterend zijn dan natvoer. Dit komt omdat droogvoer, zoals de naam al doet vermoeden, weinig vocht bevat. Als je kitten niet genoeg drinkt, kan dit leiden tot uitdroging. Het is dus belangrijk om altijd vers water beschikbaar te hebben als je droogvoer geeft.
 3. Minder aantrekkelijk
  Tot slot kan droogvoer minder aantrekkelijk zijn voor sommige kittens. De textuur en smaak van droogvoer zijn heel anders dan die van natvoer of moedermelk, en sommige kittens kunnen er even aan moeten wennen. Het kan helpen om het droogvoer eerst een beetje te bevochtigen om de overgang makkelijker te maken.

Hoe je de juiste voeding kiest voor je kitten

Bij het kiezen van de juiste voeding voor je kitten, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Is het bestemd voor kittens?
Ten eerste moet je controleren of het voer dat je kiest specifiek is ontworpen voor kittens. Dit staat meestal duidelijk vermeld op de verpakking. Voeding voor kittens is anders samengesteld dan voeding voor volwassen katten en bevat de specifieke voedingsstoffen die je kitten nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

Kijk naar de ingrediënten
Vervolgens moet je kijken naar de ingrediëntenlijst. Het eerste ingrediënt op de lijst moet een vorm van dierlijk eiwit zijn, zoals kip, rund of vis. Dit is omdat kittens, net als alle katten, vleeseters zijn en een dieet nodig hebben dat rijk is aan dierlijke eiwitten.

Vermijd mindere kwaliteit vlees
Vermijd voeding die ‘vleesbijproducten’ of ‘dierlijke bijproducten’ als eerste ingrediënt heeft, omdat deze niet de hoge kwaliteit eiwitten leveren die je kitten nodig heeft.

Kijk ook naar de voedingswaarde van het voer. Kies voor een voeding die een goed evenwicht biedt tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Het is ook belangrijk om te controleren of het voer de essentiële vitamines en mineralen bevat die je kitten nodig heeft, zoals taurine, calcium en fosfor.

Combinatie droog- en natvoer
Als je moet kiezen tussen natvoer en droogvoer, overweeg dan om een combinatie van beide te geven. Dit zorgt voor variatie in het dieet van je kitten en heeft verschillende voordelen, zoals het helpen bij de hydratatie en het ondersteunen van de tandgezondheid.

Tot slot, vergeet niet om te kijken naar de voorkeur van je kitten. Elk kitten is anders en wat het ene kitten lekker vindt, vindt het andere kitten misschien niet lekker. Het kan even duren voordat je de perfecte voeding voor je kitten vindt, maar met een beetje geduld en proberen, zul je er zeker komen.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *