Hoe poets je de tanden van een kat?

Hoe tanden poetsen kat

Het poetsen van de tanden van een kat kan een belangrijk onderdeel zijn van de algehele gezondheidszorg van je huisdier. Het helpt tandplak en tandsteen te voorkomen, wat op zijn beurt kan helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen en andere gezondheidsproblemen. Het lijkt misschien lastig, maar je kunt je kat langzaam laten wennen aan tandenpoetsen door het stap voor stap op te bouwen.

Hieronder een stapsgewijze handleiding voor het poetsen van de tanden van je kat. De video onderaan deze pagina laat goed zien hoe je stappen uitvoert. 

Benodigdheden tanden poetsen kat:

 1. Speciale kattentandpasta (NOOIT menselijke tandpasta gebruiken, omdat dit schadelijk kan zijn voor katten).
 2. Een zacht gaasje om te laten wennen.
 3. Een zachte tandenborstel voor huisdieren of een vingerhoesje voor tandenpoetsen.
 4. Geduld en positieve versterking, zoals beloningen.

Stappen tanden poetsen bij een kat:

 1. Voorbereiding: Begin langzaam. Laat je kat wennen aan het aanraken van haar mond en lippen met een zacht gaasje. Dit kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de reactie van je kat.
 2. Kies het juiste moment: Kies een rustig moment wanneer je kat kalm is. Het kan helpen om na een speelsessie of maaltijd te poetsen.
 3. Tandenborstel introduceren: Laat je kat wennen aan de tandenborstel of het vingerhoesje. Laat haar eraan ruiken en likken.
 4. Tandpasta introduceren: Laat je kat proeven van de kattentandpasta. Veel kattentandpasta’s hebben een smaak waar katten van houden, zoals kip of vis.
 5. Tanden poetsen: Als je kat comfortabel is met de tandenborstel en tandpasta, kun je proberen om voorzichtig de tanden te poetsen. Begin met het optillen van de lippen en het zachtjes aanraken van de tanden en het tandvlees. Werk in het begin slechts enkele seconden en verleng geleidelijk de tijd.
 6. Gebruik cirkelvormige bewegingen: Gebruik zachte, cirkelvormige bewegingen om de tanden te poetsen. Concentreer je op de buitenkant van de tanden, waar tandplak zich meestal ophoopt.
 7. Beloon en prijs: Beloon je kat na elke poetsbeurt met een traktatie of positieve aandacht. Dit helpt om de ervaring positief te maken.
 8. Herhaal regelmatig: Idealiter zou je de tanden van je kat dagelijks moeten poetsen. Als dat niet mogelijk is, probeer dan ten minste twee tot drie keer per week te poetsen voor effectieve tandverzorging.
 9. Dierenartscontroles: Vergeet niet om regelmatige tandheelkundige controles bij de dierenarts in te plannen, zodat eventuele problemen in een vroeg stadium kunnen worden opgemerkt en aangepakt.

Als je kat niet meewerkt (wat volkomen normaal is bij een kat) dan kun je overwegen de dierenarts om hulp te vragen. 

Tandspray

Heeft je kat snel last van tandplak? De spray voorkomt de vorming van tandplak en tandsteen en zorgt voor een frisse adem. Het haalt dus niet de al aanwezige tandplak weg! Poetsen is nog wel nodig.

Instructiefilm tandenpoetsten kat: 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *