Ontwormen van je kitten: Alles wat je moet weten

ontwormen kitten

Heb je net een nieuw kitten in huis en vraag je je af hoe je het beste voor je kleine pluizenbol kunt zorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het is namelijk super belangrijk dat je je kitten regelmatig ontwormt.

Maar wat houdt dat ontwormen precies in? Hoe weet je of je kitten wormen heeft? En hoe vaak moet je zo’n ontwormingskuur eigenlijk geven? Geen zorgen, we gaan je door het hele proces leiden. Van het herkennen van de symptomen, tot het kiezen van de juiste ontwormingstabletten, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

En het beste? Je hoeft niet eens een dierenarts te zijn om het te begrijpen. Dus lees snel verder, want we duiken direct in de wereld van het ontwormen van kittens.

Waarom is ontwormen zo belangrijk?

Laten we eerst eens kijken naar het belang van ontwormen. Kittens kunnen al op zeer jonge leeftijd besmet raken met wormen. Dit kan gebeuren via de moedermelk, maar ook door het opnemen van wormeieren uit de omgeving.

kitten ontwormenWormen zijn parasieten die zich in de darmen van je kitten nestelen en zich daar voeden met voedsel en bloed. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan een slechte groei, diarree, braken, een doffe vacht en in ernstige gevallen zelfs tot de dood. Het is dus van vitaal belang om je kitten regelmatig te ontwormen om deze problemen te voorkomen.

Maar ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je kitten. Sommige soorten wormen kunnen namelijk ook overgedragen worden op mensen. Vooral kinderen lopen een groter risico, omdat ze vaker in contact komen met de ontlasting van het kitten tijdens het spelen. Door je kitten regelmatig te ontwormen, bescherm je dus niet alleen je kleine vriend, maar ook jezelf en je gezin.

Tot slot draagt ontwormen ook bij aan de algemene volksgezondheid. Door je kitten te ontwormen, voorkom je dat wormeieren via de ontlasting in de omgeving terechtkomen en zo andere dieren of mensen besmetten. Het is dus een kleine moeite met een groot effect!

De levenscyclus van een worm

Voordat we dieper ingaan op hoe een kitten besmet raakt met wormen, is het nuttig om te begrijpen hoe de levenscyclus van een worm eruitziet. Het begint allemaal met een volwassen worm die in de darmen van je kitten leeft. Deze wormen leggen eieren die via de ontlasting van je kitten in de omgeving terechtkomen.

Zodra deze eieren in de omgeving zijn, kunnen ze andere dieren of zelfs mensen besmetten. Dit gebeurt wanneer het dier of de persoon in contact komt met de besmette ontlasting of de besmette omgeving. Bijvoorbeeld tijdens het spelen in de tuin, het graven in de zandbak of zelfs gewoon door het aanraken van een besmet oppervlak.

Na de besmetting gaan de eieren of larven door een ontwikkelingsproces in het lichaam van de nieuwe gastheer. Ze reizen door het lichaam naar de darmen, waar ze uitgroeien tot volwassen wormen en het proces opnieuw begint. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om je kitten regelmatig te ontwormen. Het doorbreekt deze cyclus en helpt zo om de verspreiding van wormen te voorkomen.

Het is ook goed om te weten dat sommige soorten wormen een tussengastheer nodig hebben om hun levenscyclus te voltooien. Dit betekent dat de eieren of larven eerst een ander dier moeten infecteren voordat ze zich kunnen ontwikkelen tot een volwassen worm. Voorbeelden van mogelijke tussengastheren zijn slakken, vlooien en muizen. Dus als je kitten graag jaagt of vlooien heeft, loopt hij een extra risico op een worminfectie.

Hoe raakt een kitten besmet met wormen?

Een kitten kan op verschillende manieren besmet raken met wormen. De meest voorkomende manier is via de moedermelk. Als de moederpoes wormen heeft, kunnen deze via de melk worden overgedragen op de kittens. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om zowel de moederpoes als de kittens te ontwormen.

Daarnaast kan een kitten wormen oplopen door in aanraking te komen met besmette uitwerpselen of een besmette omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je kitten buiten speelt in een gebied waar andere dieren hun behoefte hebben gedaan. Ook kunnen wormeitjes zich in de bodem nestelen en zo je kitten infecteren.

Een andere mogelijke besmettingsroute is via het eten van besmet voedsel of water. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je kitten rauw vlees of rauwe vis eet die besmet is met wormlarven. Ook het drinken van onbehandeld water uit plassen of vijvers kan een risico vormen.

Ten slotte kan een kitten ook besmet raken door het opeten van een tussengastheer die besmet is met wormen. Denk hierbij aan muizen, vogels, slakken of vlooien. Als je kitten graag jaagt of last heeft van vlooien, is het dus extra belangrijk om regelmatig te ontwormen.

Zoals je ziet, zijn er dus heel wat manieren waarop je kitten besmet kan raken met wormen. Gelukkig kun je met een goede ontwormingskuur veel problemen voorkomen.

Welke soorten wormen kunnen kittens hebben?

Er zijn verschillende soorten wormen die een kitten kunnen infecteren. De meest voorkomende zijn de rondwormen en de lintwormen.

Rondwormen zijn de meest voorkomende parasieten bij kittens. Ze zien eruit als spaghetti en leven in de darmen van je kitten. Ze kunnen groeiproblemen, een opgezette buik, diarree en soms zelfs hoesten veroorzaken. Kittens kunnen al in de baarmoeder of via de moedermelk besmet raken met rondwormen.

Lintwormen zijn platte wormen die in segmenten zijn opgedeeld. Deze segmenten, die eruitzien als rijstkorrels, kun je soms in de ontlasting van je kitten zien. Lintwormen worden meestal overgedragen door vlooien of door het eten van besmette knaagdieren.

Daarnaast zijn er ook nog haakwormen en zweepwormen, maar deze komen minder vaak voor bij kittens in Nederland. Haakwormen zijn kleine wormen die zich vasthaken aan de darmwand en zweepwormen leven in de dikke darm. Beide kunnen bloedarmoede en diarree veroorzaken.

Elke wormsoort heeft zijn eigen levenscyclus en manier van besmetting. Daarom is het belangrijk om een breedwerkend ontwormingsmiddel te gebruiken dat tegen meerdere soorten wormen werkt.

Het herkennen van een worminfectie bij je kitten

Een worminfectie bij je kitten herkennen kan best een uitdaging zijn. Dit komt omdat de symptomen van een worminfectie vaak subtiel zijn en makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden. Bovendien kunnen de symptomen ook variëren afhankelijk van het type worm, de leeftijd van je kitten en zijn algemene gezondheidstoestand.

  1. Het eerste teken van een worminfectie is vaak een verandering in het gedrag van je kitten. Misschien merk je dat je kitten minder energiek is dan normaal, of dat hij zijn interesse in spelen en verkennen verliest. Hij kan ook meer slapen dan normaal of lijken alsof hij zich gewoon niet lekker voelt.
  2. Een ander teken van een worminfectie is een verandering in de eetlust van je kitten. Sommige kittens met wormen zullen meer gaan eten in een poging om de voedingsstoffen die de wormen stelen te compenseren. Anderen kunnen juist minder gaan eten of zelfs helemaal stoppen met eten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, wat een ernstig probleem kan zijn voor een groeiend kitten.
  3. Een opgezette, ronde buik kan ook een teken zijn van een worminfectie. Dit wordt veroorzaakt door een ophoping van gas en vloeistoffen in de darmen als gevolg van de wormen. Het kan ook zijn dat je wormen of delen van wormen in de ontlasting van je kitten ziet. Dit is een duidelijk teken van een worminfectie en moet zo snel mogelijk worden behandeld.
  4. Een ander symptoom is een doffe, ruwe vacht. Dit is een teken dat je kitten niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt vanwege de worminfectie. In ernstige gevallen kan je kitten ook last krijgen van haaruitval.
  5. In ernstige gevallen kan je kitten ook last krijgen van diarree, braken, hoesten of andere ademhalingsproblemen.

Let wel, het is belangrijk om te onthouden dat niet alle kittens met wormen deze symptomen zullen vertonen. Sommige kittens kunnen drager zijn van wormen zonder duidelijke symptomen te vertonen. Daarom is het zo belangrijk om je kitten regelmatig te ontwormen, zelfs als hij geen symptomen van een worminfectie.

Het is belangrijk om je kitten bij het zien van een of meer van deze symptomen zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose en behandeling.

Het belang van een dierenartsbezoek

Hoewel het belangrijk is om je kitten regelmatig thuis te ontwormen, is een bezoek aan de dierenarts minstens zo cruciaal. Je dierenarts kan namelijk een nauwkeurige diagnose stellen en de juiste ontwormingskuur aanbevelen.

Elk kitten is uniek en kan verschillende behoeften hebben als het op ontwormen aankomt. Sommige kittens hebben bijvoorbeeld een zwaardere worminfectie en hebben een sterkere dosis ontwormingsmiddel nodig. Anderen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen en hebben een alternatieve behandeling nodig. Een dierenarts kan dit allemaal voor je uitzoeken.

Bovendien kan je dierenarts ook andere gezondheidsproblemen bij je kitten opsporen die mogelijk verband houden met de worminfectie. Denk bijvoorbeeld aan voedingsproblemen, groeistoornissen of andere parasitaire infecties zoals vlooien.

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts helpt dus niet alleen om je kitten wormvrij te houden, maar draagt ook bij aan zijn algehele gezondheid en welzijn. Dus onderschat nooit het belang van een goede dierenarts in het leven van je kitten!

Ontwormingskuur voor je kitten

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je kitten wormen heeft, of je wilt preventief te werk gaan, dan is het tijd om een ontwormingskuur te starten. Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw kleine vriend.

Ontwormingsmiddelen voor kittens zijn er in verschillende vormen, waaronder tabletten, pasta’s, granulaat en spot-on druppels. Het type dat je kiest hangt af van de leeftijd van je kitten, zijn gewicht, het soort worm dat je wilt bestrijden en natuurlijk de voorkeur van je kitten. Sommige kittens vinden het bijvoorbeeld makkelijker om een smakelijke pasta te eten dan om een tablet door te slikken.

1. Tabletten zijn vaak de eerste keuze voor veel katteneigenaren. Ze zijn makkelijk te doseren en kunnen gemakkelijk in een stukje vlees of kaas worden verstopt om het toedienen makkelijker te maken. De meeste tabletten werken tegen zowel rondwormen als lintwormen, dus ze zijn een goede keuze als je niet zeker weet welk type worm je kitten heeft.

2. Pasta’s en granulaat zijn een goede optie voor jonge kittens of kittens die moeite hebben met het doorslikken van tabletten. Ze hebben meestal een smakelijke smaak en kunnen gemengd worden met het normale voer van je kitten.

3.  Spot-on druppels worden op de huid van je kitten aangebracht, meestal in de nek waar hij er niet bij kan likken. Ze worden door de huid opgenomen en werken van binnenuit om de wormen te doden. Ze zijn een goede keuze als je kitten echt niet wil meewerken aan het innemen van een tablet of pasta.

Ongeacht het type ontwormingsmiddel dat je kiest, het is belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te volgen. Zorg ervoor dat je de juiste dosering geeft op basis van het gewicht van je kitten en herhaal de behandeling zo vaak als aanbevolen. Als je twijfelt, vraag dan altijd advies aan je dierenarts.

Hoe werken ontwormingstabletten en middelen?

Ontwormingstabletten zijn ontworpen om de wormen in het lichaam van je kitten te doden of te verlammen. Ze bevatten een werkzame stof die de stofwisseling van de wormen verstoort. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het verstoren van de energievoorziening van de worm, het verlammen van de spieren, of het blokkeren van de opname van voedingsstoffen.

Zodra de wormen verlamd of gedood zijn, kunnen ze zich niet meer voeden, voortplanten of zich aan de darmwand vasthouden. Ze worden dan via de ontlasting van je kitten uit het lichaam verwijderd.

Let op! Het is belangrijk om te weten dat ontwormingstabletten alleen de volwassen wormen doden. Eitjes en larven worden niet altijd gedood. Daarom is het belangrijk om de ontwormingskuur te herhalen volgens de aanbevolen richtlijnen.

De werkzaamheid van ontwormingstabletten varieert afhankelijk van het type worm dat ze bestrijden. Sommige tabletten zijn breedwerkend en doden meerdere soorten wormen, terwijl andere specifiek gericht zijn op een bepaald type worm. Het is daarom belangrijk om te weten welk type worm je kitten heeft, zodat je de juiste ontwormingstabletten kunt kiezen. Als je dit niet zeker weet, kan je dierenarts een monster van de ontlasting van je kitten onderzoeken om te bepalen welke wormen aanwezig zijn.

Hoe vaak moet je je kitten ontwormen?

Ontwormen kitten
3 weken oud13 weken
5 weken oud 17 weken
7 weken oud21 weken
9 weken oud 25 weken
Vanaf 6 maanden ieder kwartaal ontwormen

De frequentie waarmee je je kitten moet ontwormen hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kitten. Als algemene regel geldt dat kittens voor de eerste keer ontwormd moeten worden als ze ongeveer 3 weken oud zijn. Daarna moet de ontworming elke twee weken herhaald worden tot ze 8 weken oud zijn.

Vanaf 8 weken tot 6 maanden oud, moet je je kitten maandelijks ontwormen. Dit is omdat jonge kittens een hoger risico lopen op een worminfectie en hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.

Zodra je kitten 6 maanden oud is, kan je overstappen op een kwartaalbasis voor de ontworming. Dit betekent dat je je kitten elke 3 maanden moet ontwormen.

Het is echter belangrijk om te weten dat deze richtlijnen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je kitten. Als je kitten bijvoorbeeld vaak buiten komt, in contact komt met andere dieren, of een geschiedenis heeft van worminfecties, kan het nodig zijn om vaker te ontwormen. Overleg altijd met je dierenarts om een ontwormingsschema op te stellen dat het beste past bij de behoeften van jouw kitten.

Veelgestelde vragen over het ontwormen van kittens

Er zijn heel wat vragen die opkomen bij het ontwormen van kittens. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen, samen met de antwoorden.

Kan mijn kitten ziek worden van het ontwormingsmiddel?
Over het algemeen zijn ontwormingsmiddelen veilig voor kittens. Echter, net zoals bij elk medicijn, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen variëren van lichte maagklachten tot allergische reacties. Als je kitten tekenen van ziekte vertoont na het toedienen van het ontwormingsmiddel, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Wat als mijn kitten het ontwormingsmiddel uitspuugt?
Als je kitten het ontwormingsmiddel uitspuugt kort na toediening, dan heeft hij waarschijnlijk niet de volledige dosis binnen gekregen. In dit geval is het meestal veilig om een nieuwe dosis toe te dienen. Als je kitten blijft braken, neem dan contact op met je dierenarts.

Wat als ik vergeet mijn kitten te ontwormen?
Als je een ontwormingsbeurt mist, is het belangrijk om je kitten zo snel mogelijk te ontwormen. Wormen kunnen snel een probleem worden als ze niet worden behandeld, dus probeer het ontwormingsschema zo goed mogelijk te volgen.

Werken alle ontwormingsmiddelen tegen alle soorten wormen?
Niet alle ontwormingsmiddelen werken tegen alle soorten wormen. Sommige zijn specifiek voor bepaalde soorten wormen, terwijl andere een breed spectrum hebben en tegen meerdere soorten werken. Lees altijd de verpakking om te zien tegen welke soorten wormen het middel werkt, of vraag advies aan je dierenarts.

Kan ik mijn kitten preventief ontwormen?
Ja, het wordt zelfs sterk aangeraden om kittens preventief te ontwormen. Dit helpt om een zware worminfectie te voorkomen en houdt je kitten gezond.

De top 4 beste ontwormingsmiddel kitten

Als je op zoek bent naar de beste ontwormingstabletten voor je kitten, dan zijn er een aantal opties die je kunt overwegen. Hier zijn onze top vier aanbevelingen.

Naam anti worm: Soort:
1. Milbemax Kittentabletten
2. Beaphar wormtablettentabletten
3. Exil No Worm Pastapasta
4. Dronspot Spot Ondruppels

Onthoud dat de werking van ontwormingstabletten kan variëren afhankelijk van omstandigheden van je kitten, zoals zijn leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Het is altijd het beste om advies in te winnen bij je dierenarts voordat je een ontwormingsmiddel kiest.

1. Milbemax Kitten

Deze tabletten zijn speciaal ontwikkeld voor kittens. Ze zijn kleiner en daardoor makkelijker in te nemen. Milbemax werkt tegen rondwormen, haakwormen en lintwormen. Het is een veilige en effectieve keuze voor het ontwormen van je kitten.

2. Beaphar Wormtabletten voor kittens

Dit is een andere goede optie voor het ontwormen van je kitten. Deze tabletten zijn ook breedwerkend en werken tegen rondwormen en lintwormen. Ze zijn makkelijk te doseren en kunnen gemakkelijk in het voer van je kitten worden gemengd.

3. Exil No Worm Pasta

Deze smakelijke ontwormingspasta en is verkrijgbaar in een tube van 10 en 25 ml. De ontwormingspasta werkt tegen spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen (hond). De pasta is eenvoudig toe te dienen in de bek van jouw hond of kat. Het is een geschikt product voor puppy’s en kittens; 1 injector is geschikt voor een heel nestje!

4. Dronspot Spot On Ontwormingsmiddel 0,5 – 2,5kg. 

Spot-on kat van Dronspot is de enige ontwormingspipet verkrijgbaar zonder voorschrift. Het is een volledige ontworming tegen alle belangrijke maag- en darm worminfecties. De spot on ontworm formule van Dronspot zorgt ervoor dat je kitten of kat makkelijk preventief ontwormd is. Het fijne van de spot on formule is dat je een klein flacon in de nek van huisdier aanbrengt waardoor de vloeistof op de huid terecht komt en zo opgenomen wordt door het lichaam, geen gedoe met pilletjes meer.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *