Kitten ontvlooien, wanneer en hoe voorkomen?

ontplooien kitten

Heb je net een schattig kitten in huis gehaald? Gefeliciteerd! Kittens zijn geweldig gezelschap en zorgen voor veel vreugde in ons leven. Maar zoals bij elk huisdier, zijn er ook bepaalde verantwoordelijkheden waar je voor moet zorgen. Eén daarvan is het ontvlooien van je kitten. Vlooien kunnen namelijk een groot probleem vormen voor zowel jou als je harige vriendje. In deze complete gids ga ik je alles vertellen wat je moet weten over het ontvlooien van je kitten. Van de gevaren van vlooien bij kittens tot het kiezen van het juiste vlooienmiddel, ik ga het allemaal behandelen. Dus lees snel verder en zorg ervoor dat je kitten vlo-vrij blijft!

Waarom is het belangrijk om je kitten te ontvlooien?

Vlooien kunnen een groot probleem vormen voor zowel jou als je kitten. Ze kunnen je kitten veel ongemak bezorgen, zoals jeuk en huidirritatie. Daarnaast kunnen vlooien ook ziekten overdragen, zoals lintwormen. Het is dus belangrijk om je kitten regelmatig te ontvlooien om deze problemen te voorkomen. Heeft je kitten al vlooien? Dan is ontwormen na het ontvlooien noodzakelijk. Grote kans dat je kitten namelijk besmet is met lintwormen. 

Vlooien kunnen zich snel vermenigvuldigen en zich verspreiden door je huis, waardoor het moeilijker wordt om ze te bestrijden. Daarom is het belangrijk om vlooien zo snel mogelijk aan te pakken. Zorg ervoor dat je een effectief vlooienmiddel gebruikt en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

Het belang van preventie

Preventie is een belangrijk aspect bij het ontvlooien van je kitten. Het is niet alleen belangrijk om vlooien te bestrijden wanneer je kitten al besmet is, maar ook om nieuwe besmettingen te voorkomen. Door regelmatig je kitten te ontvlooien, houd je de vlooienpopulatie onder controle en voorkom je dat je huis besmet raakt.

Daarnaast is het ook belangrijk om de omgeving van je kitten schoon te houden. Vlooien kunnen zich namelijk verstoppen in tapijten, kussens en andere stoffen oppervlakken. Door regelmatig te stofzuigen en de omgeving van je kitten schoon te houden, verklein je de kans op nieuwe vlooienbesmettingen. Het is ook aan te raden om regelmatig je kitten te borstelen en te kammen met een vlooienkam. Op deze manier kun je vlooien en vlooienpoepjes opsporen en direct actie ondernemen. Het ontvlooien van je kitten is dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van je kitten, maar ook voor de hygiëne in huis.

vlooien poep
Vlooienpoepjes

Wanneer moet je je kitten ontvlooien?

Het ontvlooien van je kitten is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je harige vriendje gezond en gelukkig blijft. Maar wanneer is het eigenlijk tijd om je kitten te ontvlooien? Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden.

  1. De leeftijd en gewicht van je kitten belangrijk
  2. Seizoensgebonden risico’s 

1. Leeftijd en gewicht van je kitten

De leeftijd en het gewicht van je kitten zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het ontvlooien. Kittens kunnen al vanaf een paar weken oud vlooien krijgen, maar nog niet bestand zijn tegen de anti vlooi middelen. Het gewicht van je kitten is hierbij van belang. De meeste vlooienmiddelen hebben een minimumgewicht dat je kitten moet hebben voordat je het kunt gebruiken. Meestal ligt dit rond de 1 kilo. Zorg ervoor dat je het juiste vlooienmiddel kiest dat geschikt is voor het gewicht van je kitten. Je hebt ook speciale anti vlooi middelen voor kittens

2. Seizoensgebonden risico’s

Vlooien zijn het meest actief in warme en vochtige omstandigheden. Daarom kunnen ze in sommige gebieden en seizoenen frequenter voorkomen dan in andere. Over het algemeen worden vlooien vaker aangetroffen in de lente en zomer, wanneer het weer warmer en vochtiger is. In deze seizoenen kunnen vlooienpopulaties snel toenemen.

Hoe kun je je kitten ontvlooien?

Om kitten te ontvlooien, zijn er een paar stappen die je kunt volgen. Het is belangrijk om het juiste vlooienmiddel te kiezen dat geschikt is voor kittens. Er zijn verschillende vlooienmiddelen op de markt, zoals sprays, druppels en halsbanden. Overleg met je dierenarts om het juiste vlooienmiddel voor jouw kitten te vinden. Volg altijd de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

1. Borstelen en kammen

Voordat je begint met het ontvlooien, is het belangrijk om je kitten te borstelen. Hierdoor kun je eventuele vlooien en vlooienpoepjes opsporen en direct actie ondernemen. Begin bij de nek en werk langzaam naar de staart toe. Zorg ervoor dat je de vlooien en vlooienpoepjes in een bakje met water doet om ze te doden.

Fijne anti-vlooien kammen voor een kitten zijn:

2. Eventueel vlooienshampoo kitten

Als je kitten erg vies is, kun je hem eerst wassen met een speciale vlooienshampoo. Deze shampoo doodt niet alleen de vlooien, maar reinigt ook de vacht van je kitten. Zorg ervoor dat je een shampoo gebruikt die veilig is voor kittens en volg de instructies op de verpakking. 

Een fijne anti-vlooien shampoo die veilig voor kittens gebruikt kan worden is: 

3. Anti-vlooienmiddel toedienen

Nu je kitten schoon en droog is, kun je het vlooienmiddel toedienen. Dit kan variëren afhankelijk van het gekozen vlooienmiddel. Bij druppels breng je een paar druppels aan op de huid tussen de schouderbladen van je kitten. Bij een halsband bevestig je de halsband om de nek van je kitten. Lees de instructies op de verpakking zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat je het vlooienmiddel op de juiste manier toedient.

Na het toedienen van het vlooienmiddel is het belangrijk om je kitten gedurende een paar dagen goed in de gaten te houden. Let op eventuele bijwerkingen of veranderingen in het gedrag van je kitten. Als je iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan direct je dierenarts.

Het ontvlooien van je kitten is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je harige vriendje gezond en gelukkig blijft. Door regelmatig te ontvlooien en preventieve maatregelen te nemen, kun je vlooienbesmettingen voorkomen en ervoor zorgen dat je kitten vlo-vrij blijft. 

Welke anti-vlooienmiddel voor een kitten is het beste? 

Het kiezen tussen een vlooienband en vlooiendruppels voor een kitten hangt af van verschillende factoren.  Denk aan de leeftijd, het gewicht en hoe gezond jouw kitten is. Let op de volgende punten bij een anti vlooienmidden voor je kitten. 

Binnenkat of buitenkat?
Als jouw kitten veel tijd buitenshuis doorbrengt, loopt hij mogelijk meer kans op vlooien. In dit geval kan een vlooienband of spray een goede optie zijn, omdat het een langdurige bescherming biedt. Vlooiendruppels worden meestal rechtstreeks op de huid aangebracht en bieden ook langdurige bescherming, maar ze zijn minder geschikt voor kittens die vaak nat worden.

Gewicht kitten: Sommige vlooienproducten zijn mogelijk niet geschikt voor heel jonge kittens of kittens met een laag gewicht. Lees goed de bijsluiter. 

Persoonlijke voorkeur: Sommige eigenaren geven de voorkeur aan vlooiendruppels omdat ze gemakkelijker aan te brengen zijn, terwijl anderen de voorkeur geven aan vlooienbanden vanwege hun langdurige werking en lagere aanschafkosten. 

Beste anti-vlooienmiddel kitten:

Wij hebben een aantal veilige anti-vlooienmiddelen voor kittens geselecteerd. Bekijk ze hieronder: 

1. Frontline Combo Kitten Spray (vanaf 2 dagen oud)

Frontline Spray is geschikt voor volwassen honden en katten, maar ook voor pups en kittens vanaf 2 dagen oud, drachtige en zogende poezen en teven.

Duur:
De spray beschermt tot 3 maanden tegen vlooien en tot 4 weken tegen teken. Vlooien en teken worden gedood binnen 24 tot 48 uur. De werking wordt niet of nauwelijks beïnvloed door natregenen, zwemmen of wassen.

2. Frontline Combo Kitten druppels (meest effectief)

Frontline Combo Kitten is er speciaal  voor kittens ouder dan 8 weken oud en/of zwaarder dan 1 kg. Elke verpakking bevat 1 pipet welke je kitten langdurig beschermt tegen vlooien en teken. Frontline Combo is een combinatieproduct, dat naast fipronil, het actieve bestanddeel van de reguliere Frontline, ook (S)-methopreen bevat. Frontline Combo biedt daarom een zeer complete bescherming van je kitten: het bestrijdt niet alleen volwassen vlooien en teken, maar is ook werkzaam tegen de eieren en larven van vlooien. Zo kunnen er zich geen nieuwe vlooien ontwikkelen, en vermindert de besmetting in de leefomgeving van je huisdier.

Duur:
Doodt vlooien en beschermt je kat tegen herbesmetting gedurende 4 weken. Verhindert ontwikkeling van eieren, larven en poppen gedurende 8 weken, zo wordt een besmetting van de omgeving van de kat in dezelfde periode voorkomen.

3. Organimal Vlooien en teken poeder (meest natuurlijk)

Dit natuurproduct is een samenstelling bestaande uit ingrediënten toepasbaar bij vlooien en teken bij katten. Het is 100% natuurlijk, veilig en bevat geen kunstmatige en chemische toevoegingen. Geheel vrij van toxische stoffen en dus geen risico op nevenschade. Het bevat een mix van het zeer effectieve diatomeeënaarde en neem. Zoals bij alle Organimal producten worden er geen overbodige vulmiddelen gebruikt. Veilig voor kittens dus!

Duur:
Bij besmetting: Poeder de kat 3 keer per week in zijn geheel in. Preventief: Poeder de kat in zijn geheel eens in de 2 weken in met nadruk op de nek en staart en eventuele andere plekken waar de vacht het dikst is.

4. Vlooienband Nafurapets (meest langdurig)

De vlooienband van Nafurapets verspreidt diverse actieve ingrediënten over de vacht en huid van je kitten. Deze ingrediënten werken als afschrikmiddel voor ongedierte zoals teken en vlooien, zodat ze het onaangenaam vinden om zich in de huid en vacht van je hond te nestelen. De ingrediënten in één band blijven 8 maanden actief, zijn volledig natuurlijk en geheel geurloos.

Vergeet niet de omgeving te bestrijden 

Behandel naast je kitten ook de omgeving zoals het kattenmandje, de bank en andere plekken waar je kitten vaak ligt. Dit kun je doen door kleedjes en mandjes te wassen en goed te stofzuigen in huis. 

Een omgevingsspray tegen vlooien kan hierbij ook goed helpen. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *