Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Wat is ontwormen?

Ontwormen is belangrijk voor katten omdat het helpt bij het bestrijden en voorkomen van worminfecties, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kat. Wormen zijn interne parasieten die in het spijsverteringsstelsel of andere organen van een kat kunnen leven. Er zijn verschillende soorten wormen die katten kunnen infecteren, waaronder:

  1. Spoelwormen (Toxocara cati en Toxascaris leonina): Deze wormen kunnen de spijsverteringsorganen van een kat aantasten en leiden tot symptomen zoals braken, diarree, gewichtsverlies en een opgeblazen buik. Kittens kunnen bijzonder vatbaar zijn voor spoelworminfecties, omdat ze de wormen vaak van hun moeder erven.
  2. Lintwormen (Dipylidium caninum en Taenia spp.): Lintwormen leven in de darmen en kunnen groeien door zich te voeden met verteerd voedsel. Ze kunnen leiden tot gewichtsverlies, jeuk rond de anus, en soms kun je wormsegmenten in de ontlasting of rond het achterste van de kat zien.
  3. Haakwormen (Ancylostoma en Uncinaria): Haakwormen leven in de dunne darm en kunnen bloed zuigen, wat bloedarmoede kan veroorzaken. Symptomen zijn onder meer bloedarmoede, gewichtsverlies en bloederige diarree.
  4. Zweepwormen (Trichuris spp.): Deze wormen kunnen de dikke darm van katten aantasten en diarree veroorzaken.

Het ontwormen van je kat is belangrijk om verschillende redenen:

  • Gezondheid van de kat: Worminfecties kunnen leiden tot een reeks gezondheidsproblemen en ongemakken bij katten, variërend van spijsverteringsproblemen tot gewichtsverlies en bloedarmoede.
  • Mensen kunnen worden besmet: Sommige wormen die katten bij zich kunnen dragen, kunnen ook mensen besmetten. Dit is vooral zorgwekkend in huishoudens met jonge kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een verzwakt immuunsysteem.
  • Voorkomen is beter dan genezen: Ontworming is effectiever en veiliger als preventieve maatregel dan wanneer een kat al is geïnfecteerd. Regelmatig ontwormen, zoals aanbevolen door een dierenarts, kan helpen om worminfecties te voorkomen.

De nodige frequentie van ontwormen kan variëren afhankelijk van de leeftijd van de kat, levensstijl en het risico op infectie. Lees hier het complete artikel over ontwormen van je kitten.