Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Katten verzorging tips

Tips voor het verzorgen van katten

Een schone kat is een gelukkige kat, en wij zijn er om te helpen! Van nagels knippen tot baden, met een beetje onderhoud kom je al een heel eind. Lees verder om erachter te komen hoe je de ogen, oren, tanden, huid en vacht van je kat gezond en schoon kunt houden. Let op: Er zijn katten die niet tolereren dat ze worden verzorgd. Als je kat vecht tegen de verzorging en er is een kans dat er letsel optreedt bij je kat of jezelf, maak dan een afspraak met een professionele trimmer of een dierenarts om je kat te laten verzorgen.

Huid- en bontverzorging

Je kat wassen

Met zijn ingebouwde verzorgingshulpmiddelen (tong en tanden) is je kieskeurige kat goed uitgerust om zijn eigen haarverzorgingsbehoeften aan te pakken. Maar als hij erg vies is of in iets plakkerigs of stinkends terechtkomt, moet je hem misschien een bad geven. Volg deze stappen om minimale stress en maximale efficiëntie te garanderen.

kat wassen
 1. Plan baden in wanneer je kat op zijn zachtst is. Een speelsessie met een veertje of ander speelgoed naar keuze kan zelfs de meest actieve katten helpen vermoeien.
 2. Voor je eigen bescherming raden we aan om de klauwen te trimmen voordat je gaat baden.
 3. Geef je kat een goede borstelbeurt om eventuele losse haren en klitten te verwijderen.
 4. Doe voorzichtig wat watten in zijn oren om het water buiten te houden.
 5. Plaats een rubberen badmat in de gootsteen of het bad waar je je kat gaat wassen, zodat ‘ie niet uitglijdt. Vul met drie tot vier centimeter lauwwarm (niet heet) water.
 6. Gebruik de doucheslang om je huisdier grondig nat te maken en zorg ervoor dat je niet rechtstreeks in zijn oren, ogen en neus spuit. Als het niet in of bij de douche lukt, werkt een onbreekbare maatbeker in de gootsteen ook heel goed.
 7. Masseer je huisdier zachtjes met een oplossing van één deel kattenshampoo (shampoo voor mensen kan zijn huid uitdrogen) op vijf delen water, werkend van kop naar staart, in de richting van de haargroei. Zorg ervoor dat je het gezicht, de oren en de ogen vermijdt.
 8. Spoel de shampoo grondig uit met de douchekop of beker; Nogmaals, zorg ervoor dat het water lauwwarm is. Zorg er goed voor dat alle zeepresten zijn verwijderd, omdat het de huid kan irriteren en juist als een magneet voor vuil kan werken.
 9. Gebruik een washandje om het gezicht van je huisdier voorzichtig af te vegen. Gewoon water is prima, tenzij zijn gezicht erg vies is – in dat geval raden we aan een extra verdunde oplossing van shampoo te gebruiken, heel voorzichtig rond zijn oren en ogen.
 10. Wikkel je kat in een grote handdoek en droog hem ermee af op een warme plaats, uit de buurt van tocht. Als je kat het geluid niet erg vindt, kun je een föhn gebruiken – op de laagste warmte-instelling. Als je huisdier lang haar heeft, moet je mogelijk zijn vacht voorzichtig ontwarren met een kam met brede tanden.
 11. Beloon je kat na afloop met een dikke knuffel – en zijn favoriete traktatie – voor een succesvolle badsessie.

Je kat borstelen

Het borstelen van je kat verwijdert niet alleen vuil, vet en dood haar uit zijn vacht, maar het helpt ook om huidschilfers te verwijderen en stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de algehele conditie van de huid verbetert. Een of twee borstelbeurten per week zullen je kat helpen om zijn gezonde gloed te behouden – en je zult merken dat regelmatige sessies vooral gunstig zijn wanneer je kat ouder wordt en niet langer in staat is om zichzelf zo zorgvuldig te verzorgen.

 • Controleer voordat je gaat borstelen de staat van de vacht van je kat. Als het gezond is, zal zijn haar een natuurlijke glans hebben en terugveren onder je hand wanneer je het aanraakt. Er mogen geen kale plekken of tekenen van vlooien en teken zijn en zijn huid moet vrij zijn van wonden en ongewone bultjes.
 • Voor kortharige katten: Werk met een metalen kam de borstel van kop tot staart door de vacht van je kat om vuil en vuil te verwijderen. Borstel in de richting waarin de vacht groeit. Borstel over zijn hele lichaam, inclusief borst en buik, en concentreer je op één sectie tegelijk om dood haar en klitten te verwijderen. Een rubberen borstel kan vooral effectief zijn voor het verwijderen van dood haar bij katten met een korte vacht.
 • Voor langharige katten: Langharige katten die het hele jaar door binnenshuis leven, verharen en om de paar dagen is een verzorgingssessie nodig om dood haar te verwijderen en klitten te voorkomen. Begin met zijn buik en poten en kam de vacht voorzichtig omhoog naar de kop. Kam de nekvacht naar boven, richting zijn kin. Borstel de vacht van zijn staart voorzichtig aan weerszijden uit. Je kunt talkpoeder over knopen strooien en voorzichtig je vingers gebruiken om ze uit elkaar te halen.
 • Tijdens je wekelijkse verzorgingssessies ga je met je handen langs het lichaam van je kat en controleer je op wonden, bulten en verborgen klitten. Controleer op teken en vlooienvuil (zwarte stippen gedroogd bloed achtergelaten door vlooien). Neem een kijkje onder de staart om te controleren op uitwerpselen die aan de vacht plakken en die mogelijk met een schaar moeten worden weggeknipt. Het is ook belangrijk om rond de anus van uw kat te controleren. Bruine stukjes ter grootte van rijst kunnen wijzen op de aanwezigheid van lintworm.
 • Het nalaten om de vacht van je kat te borstelen kan leiden tot pijnlijke klitten en een buik vol haar. Je weet of je kat last heeft van haarballen als hij ze op de grond hoest of in zijn ontlasting uitdrijft. Als je kat ondanks regelmatig borstelen last blijft houden van haarballen, zijn er verschillende remedies beschikbaar. Vraag je dierenarts om een oplossing aan te bevelen.

Huidproblemen

De conditie van de huid van uw kat is een indicatie van haar algehele gezondheid. Wanneer er een huidprobleem optreedt, kan je kat reageren met overmatig krabben, kauwen en/of likken. Een breed scala aan oorzaken – van externe parasieten en allergieën tot seizoensgebonden veranderingen en stress, of een combinatie hiervan – kan de huid van uw kat beïnvloeden en moet worden onderzocht. Huidproblemen zijn een van de meest voorkomende redenen waarom ouders van huisdieren de dierenarts opzoeken.


Symptomen van huidproblemen bij katten

 • Constant krabben, likken en kauwen op de huid, vooral rond het hoofd en de nek
 • Korstjes
 • Roodheid of ontsteking
 • Ronde, schilferige plekken op de kop en de poten
 • Droge, schilferige of anderszins geïrriteerde huid
 • Haaruitval, kale plekken
 • Haarballen
 • Huiduitslag
 • Zwellingen, knobbels of huidverkleuring
 • Afvoer van bloed of pus

Mogelijke oorzaken die een afwijking van de huid van je kat kan veroorzaken en moet worden onderzocht:

 • Ringworm: Deze zeer besmettelijke schimmelinfectie kan leiden tot ontstekingen, schilferige plekken en haaruitval. Laesies worden meestal gezien op het hoofd, oren en poten, maar soms worden er geen tekenen gezien. U wilt dat uw dierenarts het onmiddellijk behandelt om te voorkomen dat andere huisdieren en mensen in het huishouden besmet raken.
 • Vlooien: Niet alleen irriteren vlooien de huid, katten kunnen ook een allergische reactie krijgen wanneer ze eraan worden blootgesteld. Symptomen zijn vaak overmatig krabben, dunner worden van haar boven de basis van de staart, korsten en rode, verhoogde huidlaesies. Sommige katten kunnen ook gevoelig zijn voor vlooienbehandelingsproducten; Bepaalde vlooienbanden kunnen bijvoorbeeld roodheid en irritatie rond de nek veroorzaken.
 • Andere externe parasieten: Oormijt veroorzaakt meestal jeuk en roodheid rond de oren en een donker, koffiegemalen materiaal is te zien in de gehoorgangen. Luizen kunnen intense jeuk veroorzaken en schurftmijten kunnen ernstige schilfering en schilfering veroorzaken.
 • Seizoensgebonden allergieën: Het constante krabben van uw kat kan te wijten zijn aan haar gevoeligheid voor veel voorkomende allergenen van bomen, schimmels en grassen.
 • Voedselallergieën: Veel voedingsmiddelen (zoals rundvlees, melk, gevogelte en maïs), vulstoffen en kleurstoffen kunnen door het immuunsysteem van uw kat als vreemd worden gezien en kunnen leiden tot jeuk en huiduitslag.
 • Verzorgingsproducten: Bepaalde shampoos en verzorgingsproducten kunnen de huid van uw kat irriteren.
 • Seizoensveranderingen: Veel katten, zoals mensen, krijgen een droge, schilferige huid in de winter.
 • Omgevingsfactoren: Contact met bepaalde chemicaliën of stoffen kan huidirritatie veroorzaken, net als blootstelling aan de zon of overmatige kou.
 • Bacteriële of schimmelinfecties: Deze infecties volgen meestal op het begin van een andere huidaandoening.
 • Tumoren: Een verscheidenheid aan goedaardige en kwaadaardige huidgroei kan zich ontwikkelen bij katten.
 • Stress: Angst kan ervoor zorgen dat katten overmatig likken en kauwen, waardoor haaruitval ontstaat.

U moet uw dierenarts bezoeken voor een onderzoek zodra u een afwijking in de huid van uw huisdier opmerkt, zoals overmatig haarverlies, schilfering en schilfering, roodheid en kale plekken, of als uw huisdier overmatig begint te krabben, likken en / of bijten op gebieden op zijn vacht.

Welke katten zijn gevoelig voor huidproblemen?

Vanwege het brede scala aan oorzaken zijn katten van alle leeftijden en rassen gevoelig voor huidproblemen. Jonge, oudere en katten die in overvolle, stressvolle omgevingen leven, kunnen gevoeliger zijn voor huidproblemen dan anderen.

Om huidproblemen te voorkomen

 • Gebruik natuurlijke, hypoallergene zepen en shampoos die worden aanbevolen voor gebruik bij katten.
 • Borstel je kat regelmatig om te voorkomen dat het haar opgaat.
 • Geef uw kat gezond, uitgebalanceerd voer zonder vulstoffen of kunstmatige ingrediënten.
 • Implementeer een vlooienbehandelingsprogramma dat wordt aanbevolen door uw dierenarts.
 • Maak je huis grondig schoon en stofzuig (en vergeet niet om de zak altijd weg te gooien).
 • Zorg voor rustige leefomstandigheden voor uw kat.
 • Uw dierenarts kan huidcrèmes en / of orale medicijnen voorschrijven om huidproblemen te voorkomen.

Om huidproblemen te behandelen

Vraag uw dierenarts naar de volgende behandelingen:

 • Actuele producten, waaronder shampoos, dips en sprays, om parasieten te voorkomen en te behandelen
 • Een uitgebalanceerd dieet om een gezonde huid en vacht te behouden
 • Antibiotica of antischimmelmedicijnen
 • Een voedingssupplement dat essentiële vetzuren bevat
 • Corticosteroïden en antihistaminica kunnen worden voorgeschreven om jeuk onder controle te houden.
 • Hypoallergeen dieet voor voedselallergieën

Verharen

Verharen is het natuurlijke proces van een kat om dood haar te verliezen. Binnenkatten kunnen het hele jaar door verharen. Het regelmatig verzorgen van uw kat en het stofzuigen van haar uit uw huis zou het ongemak van verharing moeten minimaliseren. Als u echter kale plekken in de vacht van uw kat ziet of een aanzienlijk haarverlies opmerkt, kan de onderliggende oorzaak een gezondheidsgerelateerd probleem zijn en moet deze door een dierenarts worden onderzocht.


Een verscheidenheid aan medische, voedings- en stressgerelateerde problemen kan ervoor zorgen dat je kat meer haar verliest dan normaal is. Als je merkt dat hij te veel haar verliest of kale plekken heeft, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts. Je kat kan last hebben van een van de volgende gezondheidsproblemen:

 • Allergieën
 • Ringworm
 • Bacteriële infectie
 • Vlooien
 • Hormonale onbalans
 • Slechte voeding
 • Stress
 • Bepaalde medicijnen
 • Zwangerschap of borstvoeding

Als je kat obsessief likt, bijt of krabt, OF als hij stukjes haar verliest of stopt om dezelfde paar plekken aanhoudend te krabben of te bijten, dan is het belangrijk dat je hem meeneemt voor een onderzoek bij de dierenarts. Er kan een medisch, dieet- of stressgerelateerd probleem zijn dat onmiddellijke aandacht nodig heeft.

Als de dierenarts heeft vastgesteld dat er geen onderliggende medische oorzaak is, zijn er een paar dingen die u kunt doen om haaruitval te minimaliseren:

 • Geef hem een gezond, uitgebalanceerd dieet.
 • Verzorg hem regelmatig.
 • Onderzoek de huid en vacht van uw kat tijdens uw verzorgingssessies. Controleren op haaruitval, roodheid, bultjes, snijwonden, vlooien, teken of andere parasieten zal een snelle manier zijn om te bepalen of u naar de dierenarts moet gaan om het verharen van uw huisdier op te lossen.

Als het verharen van uw kat normaal is, is het ergste dat u kunt krijgen een harige kledingkast en huis – uw kat kan echter last hebben van haarballen als ze niet regelmatig wordt verzorgd. Als haar verharing te wijten is aan een onderliggende medische oorzaak, waaronder allergieën, parasieten, infecties of ziekten, kan haar gezondheid blijven verslechteren als u geen hulp zoekt bij de dierenarts.

Oorverzorging

De oren van je kat kunnen misschien het geluid opvangen van een zak met lekkernijen die door het hele huis wordt geopend, maar ze kunnen nog steeds een beetje hulp gebruiken om schoon te blijven. Door de oren van uw kat eenmaal per week te controleren op oorsmeer, vuil en infecties, blijven die gevoelige sonardetectoren parmantig en alert op elke beweging.

kat met grote oren

Buitenoorcontrole

Een gezonde katachtige oorflap, of pinna, heeft een laag haar op het buitenoppervlak zonder kale plekken en het binnenoppervlak is schoon en lichtroze. Als u afscheiding, roodheid of zwelling ziet, moeten de oren van uw kat worden gecontroleerd door een dierenarts.

Binnenooronderzoek

Breng de kat naar een rustige kamer waar geen andere huisdieren zijn. Vouw elk oor voorzichtig terug en kijk naar beneden in het kanaal. Gezonde binnenoren zijn lichtroze van kleur, dragen geen vuil of geur en hebben minimale of geen oorsmeer. Als u merkt dat de oren van uw kat zijn aangekoekt met oorsmeer of als u een geur detecteert, zou je naar de dierenarts kunnen voor onderzoek.

Oorreiniging tips:

 1. Plaats een klein beetje vloeibare oorreiniger (vraag uw dierenarts om een aanbeveling) op een schoon watje of stuk gaas.
 2. Vouw het oor van je kat voorzichtig terug en veeg al het vuil of oorsmeer weg dat je aan de onderkant van het oor kunt zien.
 3. Til het vuil en de oorsmeer weg in plaats van het in het oor te wrijven. En probeer het kanaal niet schoon te maken – tasten in het oor van uw kat kan trauma of infectie veroorzaken.

Tekenen van oorproblemen

Let op de volgende tekenen die erop kunnen wijzen dat de oren van uw kat door een dierenarts moeten worden gecontroleerd.

 • Aanhoudend krabben en poten van het oorgebied
 • Gevoeligheid voor aanraking
 • Hoofd kantelen of schudden
 • Verlies van evenwicht en desoriëntatie
 • Roodheid of zwelling van de oorklep of het kanaal
 • Onaangename geur
 • Zwarte of gelige afscheiding
 • Accumulatie van donkerbruine was
 • Gehoorverlies
 • Bloeding

Mogelijke ooraandoeningen

 • Oormijt zijn veel voorkomende parasieten die zeer besmettelijk zijn bij huisdieren. Veelbetekenende tekenen zijn overmatige jeuk van de oren en puin dat lijkt op koffiedik.
 • Oorinfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën, gisten of vreemd vuil dat in de gehoorgang is gevangen. Behandeling moet onmiddellijk worden gezocht omdat oorinfecties aanzienlijk ongemak kunnen veroorzaken en kunnen wijzen op allergieën, hormonale afwijkingen of erfelijke ziekten.
 • Bloedblaren (hematoom) zijn het gevolg van bloedophoping in de oorflap. Ze worden vaak veroorzaakt door infecties, oormijt, vlooien of opgesloten puin waardoor uw kat haar oren krabt of haar hoofd overmatig schudt.

Poot- en nagelverzorging

Gezonde Poten

Katten hebben gezonde voeten nodig om te krabben, klimmen en hun beroemde acrobatische landingen te bereiken. Daarom is het belangrijk om de poten van je kat regelmatig te onderzoeken en schoon te maken en ervoor te zorgen dat ze wondvrij zijn.

·  
De poten van uw kat moeten altijd schoon worden gehouden. Afgezien van het veroorzaken van pijn, kunnen ongezonde stoffen die aan haar voeten kleven tijdens het verzorgen op haar tong terechtkomen. Geef de poten van uw kat eens per dag een zachte veeg met een vochtige doek, controleer tussen haar tenen en rond de voetzolen. Door uw vloeren en andere oppervlakken vrij te houden van vuil en huishoudelijke chemicaliën, komt u een heel eind om de poten van uw kat schoon te houden.

·  Katten zijn natuurlijke ontdekkingsreizigers die soms op vreemde plaatsen terechtkomen. Controleer de poten van uw kat regelmatig op snijwonden, zweren, splinters of zwellingen.  Verwijder splinters of vuil voorzichtig met een pincet en maak eventuele kleine snijwonden schoon. Als u bloed, pus of een ongewone geur opmerkt, breng uw kat dan naar de dierenarts om te controleren op infectie.

·  Langharige katten kunnen haar hebben dat tussen hun tenen ontspruit. Als dit je kat irriteert (je zult weten of ze obsessief aan het haar likt), knip ze dan voorzichtig met een kleine ronde schaar.

·  Wees op uw hoede voor de gevoelige voetzolen van uw kat. Bij warm en koud weer, hydrateer ze met een door de dierenarts aanbevolen product en probeer te voorkomen dat de voeten van uw kat ijskoude patio’s, hete trottoirs of andere ongemakkelijke oppervlakken raken.

· Als u merkt dat uw kat obsessief haar poten schoonmaakt, mank loopt of één poot bevoordeelt, onderzoek dan – ze heeft mogelijk veterinaire aandacht nodig.

Nagelverzorging

Verdwijnt je poes als de tondeuse tevoorschijn komt? Moet je haar in een handdoek wikkelen om haar een manicure te geven? Volg deze stappen om uw kat te helpen ontspannen terwijl u trimt.

·  
Kies een stoel in een rustige kamer waar u uw kat comfortabel op schoot kunt zetten. Haal haar wanneer ze ontspannen en zelfs slaperig is, zoals in haar groggy, after-meal toestand. Zorg ervoor dat ze geen vogels, wilde dieren of actie buiten de ramen in de buurt kan bespioneren en zorg ervoor dat er geen andere huisdieren in de buurt zijn.

·  Neem voorzichtig een van de poten van uw kat tussen uw vingers en masseer niet langer dan drie seconden. Als je kat haar poot wegtrekt, knijp of knijp dan niet, volg gewoon haar gebaar en houd zacht contact. Als ze weer stil is, geef je haar kussen een beetje druk zodat de nagel uitsteekt, laat dan haar poot los en geef haar meteen een traktatie. Doe dit om de dag op een andere teen totdat je ze alle tien hebt leren kennen.

·  Uw kat moet zich op haar gemak voelen met het geluid van de tondeuse voordat u haar nagels probeert te knippen. Zet haar op schoot, doe een stuk ongekookte spaghetti in de tondeuse en houd ze bij je kat. (Als ze aan de tondeuses snuffelt, leg er dan een traktatie op zodat ze ze kan eten.) Druk vervolgens, terwijl je een van de tenen van je kat masseert, zachtjes op haar teenkussen. Wanneer de nagel uitschuift, knip je de spaghetti met de tondeuse terwijl je de poot van je kat nog steeds zachtjes vasthoudt. Laat nu haar teen los en geef haar snel een traktatie.

·  Het roze deel van de nagel van een kat, de snelle genoemd, is waar de zenuwen en bloedvaten zijn. Snijd dit gevoelige gebied NIET af. Knip alleen het witte deel van de klauw. Het is beter om voorzichtig te zijn en minder van de nagel te knippen in plaats van het risico te lopen dit gebied te knippen. Als u per ongeluk de snelle snijdt, kan elke bloeding worden gestopt met een styptisch poeder of stokje. Het is een goed idee om het in de buurt te houden terwijl je trimt.

·  Met uw kat op schoot die van u af staat, neemt u een van haar tenen in uw hand, masseert u en drukt u op het kussen totdat de nagel zich uitstrekt. Knip nu alleen de scherpe punt van één nagel, laat de teen van je kat los en geef haar snel een traktatie. Als je kat het niet heeft opgemerkt, knip dan een andere nagel, maar knip niet meer dan twee klauwen in één keer totdat je kat zich op zijn gemak voelt. Beloon haar dan met een speciale traktatie.

·  Een nagelknipbeurt om de tien dagen tot twee weken wordt aanbevolen. Als uw kat weigert om u haar klauwen te laten knippen, vraag dan uw dierenarts of een trimmer om hulp.

·  Als je kat zich verzet, verhef dan je stem niet en straf haar niet. Probeer nooit een knipsel te maken als je kat geagiteerd is of als je van streek bent. En haast je niet – je kunt snel snijden.

·  Probeer niet alle klauwen van je kat in één keer te trimmen.

·  Declaw uw kat NIET. Deze operatie omvat het amputeren van het uiteinde van de tenen van een kat en wordt sterk afgeraden door de ASPCA. Trim in plaats daarvan regelmatig, voorzie uw kat van geschikte krabpalen en vraag uw dierenarts naar zachte plastic hoezen voor de klauwen van uw kat.

Tandheelkundige zorg

Uw kat heeft schone, scherpe tanden en gezond tandvlees nodig. Schade aan de tong, tanden, gehemelte en tandvlees kan leiden tot veel gezondheidsrisico’s voor katachtigen, maar deze kunnen worden voorkomen met regelmatige thuiscontroles en ouderwets poetsen.


 • Als de mond van uw kat een abnormaal sterke geur heeft, kan hij spijsverteringsproblemen of een tandvleesaandoening zoals gingivitis hebben en moet hij door een dierenarts worden onderzocht.
 • Terwijl je kat naar je toe kijkt, duw je zachtjes zijn lippen naar achteren en kijk je eens. Het tandvlees moet stevig en roze zijn, niet wit of rood, en mag geen tekenen van zwelling vertonen. De tanden moeten schoon en vrij van bruinachtig tandsteen zijn en geen enkele mag los of gebroken zijn.
 • Let op een van de volgende tekenen die kunnen wijzen op problemen in de mond van uw kat:
 • Donkerrode lijn langs het tandvlees
 • Rood en gezwollen tandvlees
 • Zweren op tandvlees of tong
 • Losse tanden
 • Pus
 • Moeite met het kauwen van voedsel
 • Overmatig kwijlen
 • Overmatig poten bij het mondgebied
 • Bij elk teken van tandvleesontsteking moet u uw kat meenemen voor een veterinair onderzoek. Indien onbehandeld, kan tandvleesaandoeningen zich ontwikkelen, mogelijk leidend tot tandverlies of onvermogen om te eten Ontsteking kan ook wijzen op een intern probleem zoals nierziekte of Feline Immunodeficiency Virus.
 • Bacteriën en plaquevormende voedingsmiddelen kunnen een opeenhoping op de tanden van een kat veroorzaken. Dit kan uitharden tot tandsteen, mogelijk met gingivitis, terugtrekkend tandvlees en tandverlies tot gevolg.
 • Het enige dat je nodig hebt om de tanden van je kat te poetsen, zijn wattenstaafjes en een kleine tandenborstel en een tube tandpasta die is geformuleerd voor katachtigen. Je kunt ook zout en water gebruiken. Vraag uw dierenarts om de poetsbenodigdheden voor te stellen die hij vertrouwt, en zorg ervoor dat u nooit tandpasta gebruikt die is ontworpen voor mensen – de ingrediënten kunnen ongezond zijn voor uw kat.

Poets de tanden van uw kat thuis door deze eenvoudige stappen te volgen:

 1. Laat je kat eerst wennen aan het idee om haar tanden te laten poetsen. Begin met het zachtjes masseren van haar tandvlees met je vingers of door er een wattenstaafje tegenaan te raken.
 2. Na een paar sessies doe je een klein beetje kat-geformuleerde tandpasta op haar lippen om haar te laten wennen aan de smaak.
 3. Introduceer een tandenborstel die speciaal is ontworpen voor katten – deze is kleiner dan menselijke tandenborstels en heeft zachtere haren. Tandenborstels die je over je vinger kunt dragen zijn ook beschikbaar en stellen je in staat om het tandvlees van je kat lekker te masseren.
 4. Breng de tandpasta aan op haar tanden voor een zachte poetsbeurt.

Kauwspeeltjes kunnen voldoen aan de natuurlijke wens van uw kat om te kauwen, terwijl ze haar tanden sterk maken. Knagen aan een kauwspeeltje kan ook helpen om de tanden van je kat te flossen, haar tandvlees te masseren en zacht tandsteen weg te schrapen.

Als uw kat last heeft van een van de onderstaande symptomen, raadpleeg dan onmiddellijk de dierenarts:

 • Gingivitis: Deze ontsteking van het tandvlees wordt vooral gezien bij oudere katten. Het kan beginnen als een donkerrode lijn die grenst aan de tanden. Indien onbehandeld, kan het tandvlees pijnlijk worden en kan ulceratie optreden. Dit kan een teken zijn van FIV of een andere infectie.
 • Parodontitis: Als gingivitis de tandkas binnendringt, kan de tand losraken en kan zich een abces vormen.
 • Stomatitis: Deze ontsteking van het mondslijmvlies kan het gevolg zijn van een vreemd lichaam in de mond, een virale ziekte of gebitsproblemen. De kat zal moeite hebben met eten en de binnenkant van de mond zal rood lijken.
 • Knaagdierzweer: Een langzaam groter wordende zweer of zwelling op de bovenlip.
 • Speekselcyste: Als speekselklieren of kanalen die speeksel naar de mond vervoeren geblokkeerd raken, kan zich een cyste onder de tong vormen.
 • Mondzweren: Zweren op de tong en het tandvlees van een kat worden soms veroorzaakt door een luchtweg- of nierziekte bij katten.

Oogzorg

Een goed thuisoogonderzoek vlak voor de verzorging kan u wijzen op scheuren, korst, troebelheid of ontstekingen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem. Hier zijn enkele eenvoudige tips om de ogen van je kat helder en gezond te houden.

 • Kijk je kat aan in een fel verlichte ruimte en kijk haar in de ogen. Ze moeten helder en helder zijn en het gebied rond de oogbol moet wit zijn. Haar pupillen moeten even groot zijn.
 • Rol het ooglid van je kat zachtjes met je duim naar beneden en kijk naar de voering van het deksel. Het moet roze zijn, niet rood of wit.
 • Veeg alle knapperige smurrie van de ogen van je kat weg met een vochtig watje. Veeg altijd weg vanuit de ooghoek en gebruik een vers watje voor elk oog. Knip alle lange haren weg die haar zicht kunnen blokkeren of in haar ogen kunnen prikken. Probeer geen oogwassingen of oogdruppels te gebruiken, tenzij ze zijn voorgeschreven door uw dierenarts.

Hoe weet je of er iets mis is met een of beide ogen van je kat? Let op het volgende:

 • Ontslaan
 • Begieting
 • Rode of witte ooglidvoeringen
 • Krokante smurrie in de ooghoeken
 • Met tranen bevlekte vacht
 • Gesloten oog(en)
 • Troebelheid of verandering in oogkleur
 • Zichtbaar derde ooglid

Bepaalde lichaamstaal zal u ook waarschuwen voor mogelijke oogklachten. Als uw kat constant naar haar ogen loenst of poten maakt, geef haar ogen dan een goede inspectie. Als u een van de bovenstaande symptomen vindt, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen.

De volgende ooggerelateerde aandoeningen worden vaak gezien bij katten:

 • Conjunctivitis: Een of beide ogen van uw kat zien er rood en gezwollen uit en er kan afscheiding zijn.
 • Uitsteeksel van het derde ooglid: Als het derde ooglid zichtbaar wordt of het oog van uw kat kruist, kan hij een wond hebben of last hebben van diarree, wormen of een virus.
 • Keratitis: Als het hoornvlies van uw kat ontstoken raakt, ziet het oog er troebel en waterig uit.
 • Cataract: Deze ondoorzichtigheid op het oog wordt vaak gezien bij oudere en diabetische katten.
 • Glaucoom: Het hoornvlies wordt troebel en het oog vergroot door een verhoogde druk in de oogbol.
 • Uitpuilend oog: Uitpuiling kan optreden als gevolg van een ongeluk of trauma of een oogtumor.
 • Netvliesziekte: Gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen kan optreden wanneer lichtgevoelige cellen aan de achterkant van het oog degenereren.
 • Waterige ogen: De vacht rond de ogen van uw kat kan bevlekt zijn met tranen als gevolg van geblokkeerde traanbuizen of een overproductie van tranen.

Veel oogaandoeningen bij katten kunnen worden behandeld met door de dierenarts voorgeschreven druppels of zalven – uw dierenarts zal u laten zien hoe u oog- en oordruppels thuis kunt aanbrengen.

De beste manier om oogaandoeningen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat uw kat al haar vaccinaties krijgt en grondige controles ondergaat. Controleer haar ogen regelmatig en raadpleeg een dierenarts als u afwijkingen vindt. Oogaandoeningen die onbehandeld blijven, kunnen leiden tot verminderd gezichtsvermogen of zelfs blindheid.