Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Hoe vaak braakt een kat een haarbal?

Het is vrij normaal dat katten af en toe haarballen hebben. Katten zijn zeer schone dieren en likken zichzelf om hun vacht schoon te houden. Tijdens dit likken kunnen ze losse haren inslikken, die zich in de maag kunnen ophopen. Wanneer de ophoping van haar groot genoeg wordt, kan het lichaam van de kat proberen deze haarbal via braken te verwijderen. Dit is wat leidt tot het verschijnen van haarballen.

Kortharige katten hebben nooit of hooguit 1x per jaar een haarbal. Een kleine groep heeft dat 2x per jaar. Onder de langharige katten heeft de helft 2x per jaar een haarbal en een deel zelfs 1x per maand

Af en toe een haarbal is dus meestal geen reden tot bezorgdheid. Het is eigenlijk een teken dat je kat goed voor zijn vacht zorgt. Er zijn echter enkele stappen die je kunt nemen om haarballen te helpen voorkomen of verminderen:

  1. Borstel je kat regelmatig om losse haren te verwijderen voordat ze worden ingeslikt.
  2. Zorg ervoor dat je kat voldoende water drinkt, omdat hydratatie kan helpen bij het verplaatsen van voedsel en haar door het spijsverteringsstelsel.
  3. Overweeg het geven van commerciële haarbalpreventieproducten, zoals speciale voeding of snacks die zijn ontworpen om haarballen te helpen verminderen.

Als je kat echter herhaaldelijk problemen heeft met haarballen, zoals frequent braken, benauwdheid, lethargie of verlies van eetlust, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Dit kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening die moet worden onderzocht en behandeld. Overleg met een dierenarts kan helpen om de gezondheid van je kat te waarborgen.